Om Sydkysthaven - Vi vil fremme den lokale madkultur

Sydkysthaven er en markedshave beliggende på Sydsjælland i nærheden af Præstø. Her dyrker vi grøntsager, frugt, urter, bær, spirer og spiselige blomster efter økologiske og regenerative principper på 3.600 kvadratmeter i en gammel økologisk æblelund. Vi er et lille hold på tre, der udfører alt arbejdet fra forspiring og udplantning til høst og levering og forsyner lokale med frisk økologisk grønt 8 måneder om året. 


Med Sydkysthaven ønsker vi at fremme en lokal madkultur, der sætter smag, personlige relationer og mindre CO2-aftryk i højsædet. 

Gartnerne i Sydkysthaven - passion for gode råvarer

Charlotte & Frederik


I 2018 købte vi 3.600 kvadratmeter af en gammel tilgroet æblelund, der lå i forlængelse af vores grund. Vi begyndte langsomt men sikkert at omdanne det fra tilgroet æblelund til en frodig markedshave. På daværende tidspunkt arbejdede vi i en helt anden branche, men passionen for gode råvarer, fascinationen ved en mere simpel livsstil med fingrene i jorden og ikke mindst muligheden for at fremme den lokale madkultur gjorde, at vi i 2020 stiftede virksomheden Sydkysthaven, som vi nu driver sammen på fuld tid. 


Friske økologiske grøntsager

Nina


Vores skønne nabo Nina er frivillig i Sydkysthaven. Nina har flere års haveerfaring end Frederik og Charlotte tilsammen og så er hun uden tvivl  den mest adrette 76-årige vi kender. Nina hjælper med alle opgaver i haven og er helt uundværlig for den daglige drift.


Friske økologiske grøntsager

Hvad er en markedshave - og hvordan dyrker vi den? 

En markedshave


Som navnet antyder, er en markedshave en have, hvor der dyrkes grøntsager, frugt, urter, bær og blomster med henblik på salg.

I forhold til nutidige landbrug er en markedshave en forholdsvist lille produktionsenhed - typisk under 1 hektar - hvor der arbejdes med mange forskellige afgrøder frem for kun én. Desuden er en markedshave kendetegnet ved, at en stor andel af arbejdet udføres manuelt eller med specialiserede eldrevne redskaber.


Friske økologiske grøntsager fra markedshaven
Økologisk dyrkning

Økologiske og regenerative principper


Jorden vi dyrker, er det vigtigste aktiv i vores forretning, og derfor gør vi vores ypperste for at behandle den med respekt. Det gør vi først og fremmest ved at følge grundlæggende principper for økologisk jordbrug og ved at holde konstant fokus på, hvordan vi forbedre den jord vi dyrker.

I praksis betyder det, at:

  • vi dyrker uden sprøjtemidler og kunstgødning
  • vi tilstræber kortest mulig vej fra jord til bord
  • vi dyrker med et minimum af jordbearbejdning (No-till/gravefri)
  • vi bruger organisk materiale så som kompost og tang til at forbedre jorden
  • vi dyrker hovedsageligt jorden ved manuel kraft
  • vi understøtter biodiversiteten ved at tilgodese mange forskelligartede levende organismer i vores havedesign og dyrkningsmetoder
  • vi tilstræber at optimere fotosyntese